Biznes
3 miesiące temu
27 Wyświetlenia

Ekologiczna Oliwa z oliwek Extra Virgin Picual zielona, 0,18% 0,5L

Rolnictwo
Produkty rolne
Polska
55,95 zł

Ekologiczna oliwa extra virgin Puerta de las Villas z wczesnego zbioru z listopada.

Ekologiczna oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno. Oliwa jednoodmianowa, wytłoczona z oliwek odmiany Picual. 
Oliwki zbierane ręcznie w pierwszym tygodniu listopada.
Oliwa z oliwek Picual to oliwa o prawdziwie hiszpańskim temperamencie. Oliwa niezwykle intensywna, o wyrazistym pikantnym smaku. Jest nieco mniej intensywna i pikantna w smaku od tej wytłoczonej w październiku z niedojrzałych zielonych oliwek. Na podniebieniu wyczuwamy zielone aromaty. Możemy poczuć liście drzewa oliwnego, zielone jabłko i banana. Smak oliwy jest konkretny, owocowy, pikantny, ale mniej silny niż w oliwie tłoczonej w październiku z oliwek zbieranych trzy tygodnie wcześniej. Niemniej jednak jest to 100% picual o wyrazistym smaku i zapachu. Już kilka kropel oliwy picual poprawi smak potrawy, jej walory odżywcze i aromatów.

Najzdrowsza ze wszystkich rodzajów oliwy z oliwek. 

Najważniejszą cechą oliwy Picual z wczesnego zbioru jest niespotykanie wysoka zawartość kwasu oleinowego. To jeden z czynników odpowiedzialnych za obniżenie złego cholesterolu (LDL) i zwiększenie dobrego cholesterolu (HDL). Oliwa ma też bardzo dużą zawartość polifenoli. Dlatego ekologiczna oliwa Picual jest zalecana szczególnie dla osób z wysokim poziomem cholesterolu.
Inną ważną cechą oliwy picual jest wysoka odporność na jełczenie.
Oliwa z oliwek Picual ma bardzo wysoką zawartość kwasu oleinowego (jednonienasyconego). Aż 80% całego profilu lipidowego. Natomiast niska zawartość wielonienasyconych kwasów sprawia, że oliwa z oliwek Picual jest jedną z najbardziej odpornych na utlenianie i jełczenie. Dzięki temu ma również bardzo wysoką temperaturę dymienia. Z tego powodu oliwa z oliwek Picual najlepiej nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Nawet po kilkukrotnym smażeniu zachowuje swoje prozdrowotne właściwości.

Najlepsza oliwa do smażenia.

To oliwa doskonała do smażenia. Używajmy ją do wszelkich panierowanych potraw, które następnie będziemy smażyć w wysokich temperaturach. Świetnie nada się także do gulaszu i innych dań jednogarnkowych. Takich, które wymagają długiego duszenia w wysokich temperaturach.  

Do czego używać oliwę picual?

Jest doskonałym środkiem konserwującym do warzyw, ryb, serów mięs, ze względu na wysoką stabilność i odporność na utlenianie. O konserwowaniu potraw oliwą możesz przeczytać tu.
Do przyprawiania sałatek, szczególnie poza sezonem na warzywa. Jesienią, gdy pomidory czy sałata są pozbawione smaku, kilka kropel zielonej oliwy picual znacznie poprawi smak sałatki i jej walory odżywcze.
Na śniadanie, na grzance z passatą ze świeżego pomidora. Cała Hiszpania codziennie tak robi
 
Właściwości: Kwasowość 0,18%!!! | K270 0,14 | K232 1,71 
Viva Oliwa
Na Listi.pl od: 3 miesiące
Użytkownik jest offline
Zobacz wszystkie ogłoszenia
Dodaj do ulubionych
Dodaj do porównania
Zgłoś nadużycie
© 2024 Listi.pl - Darmowe ogłoszenia i reklama dla Ciebie i Twojej firmy